Verslag dodenherdenking 2018

Dodenherdenking 4 mei 2018 bij monument Apollolaan hoek Beethovenstraat

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de negenentwintig gedetineerden uit het Huis van Bewaring die hier zonder vorm van proces werden gefusilleerd door de Duitse bezetter. Dit gebeurde in de vroege ochtend van 24 oktober 1944 als represaille voor een actie van het Verzet. Tien jaar later werd dit monument van de hand van Jan Havermans (1892 – 1964), onthuld. De bijeenkomst werd, zoals gebruikelijk georganiseerd door het 4 mei comité namens het Wijkopbouworgaan Zuid-West.

Twee leerlingen van de basisschool “Eer­ste Mon­tessori­school De Wiele­waal” droegen hun eigengemaakte ge­dicht­­en voor: Sonny Vuijsje en Floris Vreugdenhil. Hierna legde de heer Sebastiaan Capel namens het Stads­deel Zuid de krans bij het monument.

Frits Bolkestein, een geboren Amsterdammer, was de spreker. Hij ging in op de rol van zijn grootvader in de oorlog minister in het ‘Londense’ kabinet was, vooral in het aanmoedigen van verzet tegen de Duitse overheersing. Bekend is gebleven zijn uitspraak “Vertrouw de Duitse vogelaar niet”.

Vervolgens sprak hij over zijn vader, advocaat, die in 1940 samen met anderen door de bezetter gevangen werd gezet als zogenaamde “Indische gijzelaar” om zo een dwangmiddel te hebben ter bescherming van Duitsers in voormalig Nederlands – Indië. Gelukkig werd hij in 1944 niet op verder transport gesteld vanuit Vugt. Hij werd zomaar vrijgelaten en wist thuis te komen. Na de oorlog was hij als rechter betrokken bij de Bijzondere Rechtspleging.

De spreker sloot af met de constatering dat hetgeen hij zelf thuis heeft meegemaakt in geen enkele verhouding stond tot hetgeen anderen hebben meegemaakt.

De gehele toespraak kan men hier op de website terug vinden2.

Leerlingen van het Amsterdams Lyceum hielpen ook nu weer met het ophangen, bewaken, hijsen en strijken van de vlaggen, waarvoor onze dank.

Wij schatten dat er, zoals gewoonlijk, tussen 1500 en 2000 mensen aanwezig waren. Het kunnen er echter ook meer geweest zijn, dit op basis van de schatting van de politie met een aantal van 3500 deelnemers. Met de jaarlijkse ondersteuning van de politie prijzen we ons altijd zeer gelukkig.

De geluidsinstallatie werd dit maal weer geleverd door een zeer ervaren firma Focus; het was heel goed, we zijn er zeer tevreden mee.. De elektriciteitsvoor­ziening functioneerde dit jaar weer tot volle tevre­denheid. Jammer genoeg gingen de spots niet om 8 uur aan.

Het 4 mei comité verzorgde namens het Wijkopbouworgaan Zuid-West ook weer een kranslegging bij het monument op de Amstelveenseweg bij het Vondelpark.

Start the Conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.